green-wide-4.7b224ccb

Nyheter Green Academy

Nyheter Green Academy

Nyheter Green Academy

Våra verksamheter

Ett växande företag!

Green Landscaping Group har ett antal verksamheter i hela landet och växer kontinuerligt både organiskt och via förvärv.

Dotterbolag

Prenumerera på nyheter från Green

Utbildning i digitala möten med Teams

computer-1185626 1920 (1)

10 augusti 2020

Under 2020 har vi mer och mer arbetat med digitala möten med anledning av den pågående pandemin.

Många av oss använder Teams som verktyg och för er som känner att ni behöver lära er mer om hur man använder Teams bättre och mer effektivt erbjuder vi vid två tillfällen under augusti en 2-timmars digital utbildning.

Kurstillfällen:

17 aug kl 13:00-15:00 – AVBOKAD!
27 aug kl 10:00-12:00
1 sep kl 10:00-12:00 – NYTT DATUM!

Pris:    1000kr/per person ( Max 10 personer)

Kursinnehåll:

VAD ÄR TEAMS

 • Kort genomgång av vad Teams kan göra och de tre delarna som vi kommer gå igenom (möten, team & kanaler samt filer och filstruktur)

DIGITALA MÖTEN

 • Röst- och Videosamtal
 • Nyheter
 • Boka ett Teams-möte med Kalendern
 • Presentera skärm
  • Vad kan man göra och när bör vi använda vad
 • Mötesanteckningar och protokoll
 • Inställningar

TEAM & KANALER

 • Kanaler
  • Hur vi skapar dom och vad är ”best practise”
 • Flikar
  • Vilka verktyg behöver vi i vår kanal för att kunna nå vårt mål
 • Visa/dölja team & kanaler
 • Kommunikation i kanaler och chatt
  • Spara meddelanden
  • Viktiga meddelande i en kanal i stället för interna mailkonversationer
 • Omnämnande (@namn) hur det funkar och varför vi bör använda det

FILHANTERING

 • Dela filer i en kanal
 • Dela filer i en chatt
 • Kommunicera i en fil
 • Lägg till en befintlig mappstruktur i en kanal

Anmälan:

Du anmäler dig till kursen genom att skicka ett mail till michael.royson@greenlandscaping.se.

Glöm inte att ange vilket datum du vill deltaga och ditt kostnadsställe. Märk gärna mailet i ämnesraden med ”Utbildning Teams”.

 

Från Green Steps till anställning

Bild Steps

11 juni 2020

Många av deltagarna i programmet Green Steps är nu inne i slutet av sin 24-månadersperiod. Tre deltagare har redan avslutat programmet och har fått en anställning i bolaget.

Våra Green Mentors gör en fantastisk insats och har gett ett bra stöd i deltagarnas utveckling. Bra jobbat säger vi till alla inblandande i programmet.

I den rådande situation har påfyllningen i programmet varit lägre än som var planerat. Senast in är Ali Mire som startade i Göteborg den 2 juni. Vi hälsar Mire varmt välkommen till Green och till Green Steps.

Foto: Ali tampas med en tuff rabatt på Förbo tillsammans med Alex Låsbom.

Introduktion av kompetensdatabas

competence-2741773 1920

6 maj 2020

Med målet att ha en bra historik och planering i våra kompetensutvecklings-program har vi utvecklat Atlas kompetensdatabas. Vi har genomfört ett antal piloter och är redo att lansera det för alla företag i koncernen.
Atlas kan användas till att:

 • Skapa CV´n som krävs för att verifiera medarbetares kompetens vid inlämning av anbud
 • Utgångsdatum för tidsatta certifikat och i god tid informera om att det är dags att förnya.
 • Kompetensökningar inom geografiska eller organisatoriska områden.
 • Uppdatera nya godkända kurser
 • Samla och arkivera utbildningsbevis, certifikat och diplom
 • Historik och planering vid medarbetarsamtal

För mer information, klicka här!

 

Ledarutbildning på webben - går det?

Webbutbildning Mindset

22 april, 2020

Nu har vi kört första ledarutbildningen på webben. Det var Mindset, Richard Parneús, som höll i Modul 1 ”Att leda sig sjäv” via webbkameror, rutinerat som vanligt. Deltagarna fanns i Göteborg, Linköping och Stockholm.
Efter lite ovana vid själva uppkopplingen så förflöt utbildningen mycket bra.

Synpunkter från deltagarna:

”Mycket intressant utbildning, som jag och många med mig kommer att ha nytta av i framtiden. ”Tråkigt” att köra via webbkamera istället för att ses på riktigt, men man får ju göra vad man kan när världen ser ut som den gör idag. Det funkar ändå helt ok med kursen via webbkamera även om det blir lite teknikstrul från och till.”

”Jag tycker att det är en jättebra utbildning. Nånting som jag skulle vilja gått för länge sen. Känner igen mig i de olika scenarior som beskrevs under kursen. Detta hjälper mig att strukturera mitt sätt och agerande som Lagbas. Ser fram mot nästa kurstillfälle”. 

Sammanfattningsvis är webbutbildningen, även i relationsrelaterade utbildningar, ett mycket bra komplement till face-to-face. Vi kommer fortsättningsvis, även då Corona-restriktionerna tagits bort, fortsätta detta i varierande omfattning.

Bra jobbat , ni som deltog i piloten!

Michael Royson

Arbeta säkert på distans

student-849822 1920

3 april 2020

Vi är flera som på grund av den pågående Coronapandemin arbetar på distans och det är viktigt att vi fortsatt håller en god it-säkerhetsnivå.

Vi har god säkerhet i våra IT-tjänster då uppkoppling till våra centrala system sker säkert via krypterade förbindelser genom VPN eller RDS-portal. Det är dock viktigt att komma ihåg att man inte ska lagra dokument på egen dator utan att filer sparas i vår servermiljö för att de ska säkras och tas back-up på.

Man ska också vara extra försiktig med sidor man besöker på internet och mail man får där man misstänker att innehållet är skadligt. Detta är extra viktigt när man vid hemarbete inte skyddas bakom företagets brandväggar.

Några saker att tänka på:

 • Din arbetsutrustning – dator, surfplatta eller mobiltelefon är personlig och ska inte användas för privat bruk eller av andra. Informationen där ska skyddas. Det innebär att du alltid ska logga ut och låsa datorn när du lämnar den, även hemma. Ingen annan ska ha tillgång till utrustningen eller kunna ta del av informationen. Säkerställ att du har starka lösenord.
 • USB-minnen ska inte användas mellan privat utrustning och din arbetsdator eftersom virus kan spridas mellan enheter. Tänk på att också skydda viktig information som finns på papper och i anteckningar. Förvara din information säkert och tänk på att låsa utrymmen där känslig information finns.
 • Vid digitala arbetsmöten, bedöm risken att andra kan höra eller se informationen som förmedlas.
 • Minska risken för att bli utsatt för bedrägeri genom att låta bli att klicka på länkar eller bilagor från okända avsändare. Ladda heller inte ned program som kommer via e-post, sms eller olika webbsidor, särskilt när avsändaren är okänd.

Med vänlig hälsning

Jonas Hallenbom
IT-chef
Tel. 070-795 53 49

Lär dig mer om digitala möten med Microsoft Teams

Microsoft Teams

1 april 2020

På kort tid är det mycket som har förändrats . Användandet av digitala möten har ersatt fysiska möten. Detta leder till nya utmaningar med frågor som hur du ska hantera dina och hur du kan bibehålla lika god möteskvalité digitalt. Green Academy erbjuder under april och maj ett antal utbildningstillfällen i Microsoft Teams.

Utbildningen ger dig en större förståelse för hur möten fungerar i Microsoft Teams. Du kommer kunna bjuda in, dela material eller skärm samt andra samarbetsytor såsom whiteboard och chatt.

Utbildningen vänder sig till alla som redan använder eller vill börja använda Teams i sin organisation . Passar lika bra för den som organiserar möten eller deltar på dem.

Utbildningen kostar 350 kr (ex moms) och för att anmäla dig skickar du ett mail till filip@fenyx.se så får du vidare information.

Utbildningstillfällen

8 april 13:00 – 14:00

24 april 10:00 – 11:00

4 maj 13:00 – 14:00

Hur fortskrider utbildningar inom Green Academy?

25 mars, 2020

Med anledning av den situation vi just nu har med Coronaviruset uppstår en hel del frågor om hur saker påverkas.

Vad gäller de utbildningar som vi genomför inom Green Academy är vår utgångspunkt att de ska genomföras enligt plan. Självklart följer vi folkhälsomyndighetens rekommendationer och saker kan komma att förändras på grund av nya besked från våra myndigheter.

Det är också viktigt att vi tar hänsyn till myndigheternas rekommendationer med avseende på resor etc.

Det kan förekomma avvikelser beroende på lokala förutsättningar, utbildningsleverantörens enskilda restriktioner eller annat. Information om eventuella nya utbildningstidpunkter kommer att ges i så god tid som det är möjligt.

Folkhälsomyndighetens information om Covid-19

Inspiration med mentor

Inspirationsdag mentorprogram feb 2020

Februari 7, 2020

I veckan genomfördes den andra inspirationsdagen i vårt Mentorskapsprogram. Programmet omfattar 10 medarbetare som under en 12 månaders period tilldelats en extern mentor med syftet att utveckla deltagarna individuellt som ledare.

Den här dagen presenterade Klas Caesar, från Larsson & Co, olika sätt att hantera en överbokad kalender, hur vi blir effektivare och vad som hindrar deltagarna och organisationen att utvecklas.

Ledarskapsutbildningen fortsätter

Ledarskapsutbildning Stockholm feb 2020

7 februari, 2020

Elva stycken taggade lagbasar träffades i Lunda, utanför Stockholm i veckan, för att
börja ledarskapsutbildning. Deltagarna kom från samtliga tre distrikt i Grönyta Stockholm. Utbildningens tema för dagen var ”Leda sig själv”.

Utbildningen ingår i en satsning som innefattar ledarskapsutbildning av över 200 ledare inom koncernen.Den omfattar  3 moduler , Leda sig själv, Leda andra samt Leda affären och genomförs i samarbete med vår utbildningspartner Mindset

Lansering av Green Academy Portalen

13 januari 2020

Nu lanserar vi en gemensam utbildningsportal för alla företag i koncernen som underlättar vår möjlighet att hitta för vår verksamhet passande kompetensutvecklingar. Portalen ligger på en plattform som alla företag i koncernen har tillgång till.
Besök gärna portalen och läs mer om våra:

 • Yrkesutbildningar
 • Ledarskapsprogram
 • Mentorskapsprogram
 • Mentorutbildningar, Green Mentor
 • Valideringsprogram TCYK
 • Green Steps
 • Kompetens databas (på pilot i Region Väst)

Alla aktiviteter som rör kompetensutveckling finns presenterade och även upphandlade yrkesutbildningar är klara för bokning via portalen.

För yrkesutbildningar inom utemiljö har vi tre leverantörer med ramavtal, Hvilan utbildningar, Motivera utbildningar och Novo utbildningar. Vi har också samarbete med IHM Business School, Mindset, Larsson & Co, Nordisk Valideringsforum samt Göteborgs Tekniska Gymnasium.

Bokningar sker direkt hos leverantören och förhandlade rabatter erhålles automatiskt vid bokning. Är behovet större än några enskilda utbildningar så sätter vi upp interna kurser i samarbete med leverantören. Hör av er till nedanstående kontaktperson om behov finns.

Synpunkter och förslag på förbättringar uppskattas.

Bild av Michael Royson

Kompetensutveckling Green Landscaping

Michael Royson

0736-40 63 80

Green Academy introducerar mentorprogram

Mentorprogram 2019

18 september 2019

Att ha en mentor kan vara ett sätt att utvecklas i arbetslivet. Green introducerar nu ett mentorskapsprogram med målsättningen att ge deltagarna stöd, förutsättningar och inspiration för sin fortsatta personliga utveckling. Programmet sträcker sig över cirka 12 månader och ingår i Green Academy som ett kontinuerligt program för ledare med förutsättningar att utvecklas inom företaget.

Den första omgången är redan igång och började med en introduktion i Göteborg där vi tillsammans med de externa mentorerna gick igenom grunderna i mentorskap.

Programmet omfattar fyra inspirationsdagar och varje deltagare har en extern mentor som fungerar som ett bollplank. I den första omgången deltar fem kvinnor och fem män från Green Landscaping, Svensk Markservice och Tranemo Trädgårdstjänst.

Mentorerna som deltar i programmet är seniora och har mycket erfarenhet från ledande befattningar, främst från näringslivet.

Efter uppstarten är både deltagare och mentorer positiva till det upplägg som Larsson & Co och Green presenterade och ser fram mot fortsättningen.

Bild av Michael Royson

Kompetensutveckling Green Landscaping

Michael Royson

0736-40 63 80

TCYK inleder OCN-validering av Yrkesbevis 1

green-wide-5.9bab8b80

7 maj, 2019

TCYK som branschorgan har sedan 80-talet verkat för att ge personalen hög kvalitet och status för yrkesarbetare som arbetar med skötsel av utemiljö och trädgårdsanläggningar.

Hittills har yrkesbevisen(13 st) examineras med ett skriftligt prov för att få godkänt i respektive yrkesbevis. Vissa yrkesbevis kan även ha praktiska prov som skall klaras för att bli godkänd. När man klarat proven får man fått den gröna yrkesbevisboken med yrkesbeviset inskriven och yrkesbedömaren skickat in uppgifterna till TCYK för registrering. Till utbildning och/eller erfarenhet krävs 3500 timmar för de som inte gått någon grundläggande utbildning eller 2400 timmar för de som gått grundläggande utbildning som är minst 2 terminer.

Hanteringen av certifiering/validering har varit komplicerad (och ibland alltför okomplicerad) och inte alltid kvalitetssäkrad.

Nu introducerar TCYK en ny effektivare process (OCN, Open College Network) med IT stöd och möjlighet att validera kompetent personal för Yrkesbevis 1 Utemiljö.

Det består av följande kompetensområden:

 • Maskiner och Verktyg
 • Vegetationsytor. Träd Buskar, Perenner
 • Vegetationsytor. Gräs
 • Markbeläggningar
 • Lekplatser
 • Skötsel och underhåll av naturmark
 • Produktionsstyrning – Arbetsplanering
 • Allmän yttre skötsel och översyn
 • Mark och Växtkunskap

Effekter:

Valideringen i sak kommer inte att direkt höja kompetensen utan för att få avsedd verkan måste detta kopplas till kompetensutveckling/utbildning. När brister i kompetens inom något område visar sig i valideringen måste det leda till kompletterande utbildning / information.

Vi kommer därför under våren presentera ett antal utbildningsprogram i ett modulsystem med några utbildningsleverantörer.

Vi måste också utbilda handledare och yrkesbedömare inom företaget.

En branschspecifik kompetensvalidering innebär möjligheter att som beställare definiera kraven vid upphandlingar. Vi har redan sett detta ske om än i låg och något luddiga uttryck. Inom en snar framtid kommer detta att bli tydligare och mer frekvent.

Detta kommer leda till att vi måste höja vår kompetens och kvalitén i våra arbeten. Att tidigt vara förberedd och ha en plan för kompetensutveckling för att erhålla Yrkesbevis ger oss förutsättningar för att vara mer konkurrenskraftig på marknaden.

Valideringsprogrammet kommer också att kopplas till den kompetensdatabas vi undersöker för närvarande. Detta kommer leda till möjlighet att inför upphandlingar generera CV´n och kompetensbevis direkt från databasen.

Bild av Michael Royson

Kompetensutveckling Green Landscaping

Michael Royson

0736-40 63 80